Somnul ajută la slăbire. Îţi vine să crezi?

0
682

Femei şi bărbaţi, tineri şi vârstnici, ba chiar şi copiii – toată lumea doreşte să ştie cum ar putea să ajungă la slăbire în mod cât mai sănătos şi mai rapid. Problema e că scăderile rapide în greutate nu sunt deloc sănătoase. Sunt multe diete, aplicate în diverse feluri, care te ajută să slăbeşti pentru o vreme după care, atunci când revii la stilul obişnuit de viaţă, pui kilogramele la loc. Nu este dieta de vină ci stilul tău de viaţă. Acesta te împiedică să slăbești.

Dormim din ce în ce mai puțin

Ne-am obişnuit să trăim în viteză, să mâncăm pe apucate şi să dormim puţin. Simţitor mai puţin decât ar trebui. Şi nu ne gândim deloc la relaţia strânsă dintre somn şi kilogramele care se tot adună. Un adult ar trebui să doarmă în fiecare noapte 7 ore. Somn adevărat, odihnitor. Cel mai sănătos somn debutează în jurul orei 22.30. Însă, câţi dintre noi reuşim performanţă de a merge la culcare la această ora? Haideţi să mărturisim – extrem de puţini. Tocmai de asta în fiecare zi adunăm “otravă” în organism. Pe lângă faptul că nu ne odihnim cum ar trebui, iar asta se reflectă în starea noastră de peste zi, deficiența de somn contribuie serios la îngrăşarea noastră.

Trage linie și vezi consecințele

Nu e deloc greu să te cântăreşti lunar şi să observi curba crescătoare. Dacă în fiecare zi eşti pe minus cu 1-2 ore, aşteaptă-te că până la sfârşitul lunii să fii cu 1-2 kilograme mai greu pe cantar. Adaugă la aceasta alimentaţia dezorganizată, stresul şi lipsa de activităţi fizice relaxante şi realizezi că stai pe un butoi de pulbere. Dacă citeşti aceste rânduri şi te recunoşti în ele, înseamnă că trebuie să faci ceva. Cu cât treci la treabă mai repede, cu atât kilogramele nu se mai adună atât e îngrijorător. Ştii şi tu că o problemă mică se rezolvă repede şi fără prea mare efort, pe când una mare… o să te cam sece de efort, perseverenţă şi poate chiar bani. De ce să faci atâta pagubă? 

Ești gata să schimbi ceva? Începe cu somnul

Începe chiar acum să faci unele schimbări. Nu, n-o să fie uşor din start. Va trebui să te mobilizezi dar rezultatele obţinute te vor convinge că merită efortul. Iată ce-ţi propunem:

  • Fă-ţi un program atent de somn. Propune-ţi să nu mergi la culcare mai târziu de ora 23. Şi să rămâi în pat măcar 7 ore. Încearcă să mănânci ceva uşor la cină, aşa încât să nu ai motive să te ridici din pat peste noapte.
  • Scoate din programul zilnic lucrurile care te stresează.  “Bine, bine” o să spui, “dar cum să fac asta?”. Fă o listă cu tot ce faci în fiecare zi. Analizează ce e obligatoriu să faci şi ce nu. Vezi ce poţi delega (unele lucruri le pot face şi alte persoane din familie, nu neapărat tu). Acolo unde s-a eliberat un pic de timp, pune o activitate în aer liber. Sau ceva relaxant pentru tine.  
  • Profită de activităţile sportive sau odihnitoare. Ieşi în parc, la pădure, în excursie cu cei dragi. Îţi vor întreţine condiţia fizică şi vei avea un somn aşa de bun cum n-ai mai avut de ceva vreme încoace.
  • Disciplinează-ţi mesele. Chiar dacă disciplina alimentară reprezintă un subiect pe care îl vom trata separat, merită să menţionăm că noi toţi mâncăm cam de 3 ori mai mult decât avem nevoie de fapt. Dacă ne-am hrăni după cât avem nevoie, în tihnă şi cu atenţie la ce înghiţim, în mod sigur am deveni mai slabi. Pe lângă asta chiar ne-ar creşte calitatea vieţii.

În loc de concluzie

Ştim că nu ţi-am spus noutăţi. Dar e felul nostru de a trage semnalul de alarmă că legătura dintre somn şi kilograme e una directă şi foarte importantă. Şi nu e deloc complicat să aplici sugestiile de mai sus. Ştim asta pentru că sunt verificate chiar de noi, iar scopul nostru este să te ajutăm să ajungi la slăbire şi la starea de bine de care ai nevoie.  

 

RASPUNDE

Te rog adauga comentariul tau
Introdu numele tau aici